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             Communication in the supply chain: What information must you            

exchange under REACH and what do you not have to give?

Introduction 
 

REACH is complicated enough without customers and suppliers asking questions that are irrelevant, 

incorrect or unnecessary. This extra administrative work can waste time for everyone, especially as 

suppliers do not want to appear uncooperative towards their customers. 

This short guide lists some of the information you must give and information you do not have to give. 

It also suggests what information you may want to give to keep suppliers and customers happy. 

The guide lists points of information and explains the circumstances, if any, that you need to provide 

such details and also suggests alternative replies that will help the person asking the question. 

 

Questions from customers 
 

Question Fact Polite response 

Is your substance 
registered? 

Many substances are likely 
to be registered due to the 
registration deadlines from 
2010, 2013 and 2018. If a 
SDS is required for the 
substance or mixture the 
registration number must 
be quoted on the SDS (if 
the substance must be 
declared, in the case of 
mixtures). 

If your tonnage is below 1 
tonne/year or your 
substance falls into an 
exemption where it doesn’t 
require registration explain 
this and that you are aware 
if the situation changes you 
may need to register  
 

Is your mixture registered? Mixtures cannot be 
registered, but the 
component substances 
may need to be registered. 

Explain that registration is 
substance-based and 
include substance 
registration numbers in the 
SDS if required 
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We want to know every 
component in the 
formulation supplied so we 
can check it is registered. 

You are under no obligation 
to provide details of your 
formulations, other than if 
there are hazardous 
components above certain 
threshold limits.   

Confirm the identity of 
hazardous components and 
provide registration number 
(when registered).  Inform 
the customer that the other 
non-hazardous components 
are, to the best of your 
knowledge registered. 
 

We want to know every 
substance in the article. 

You are under no obligation 
to provide details of your 
products, other than if there 
are substances of very high 
concern present at above 
0.1% w/w of the article.   

If true, state that to the best 
of you knowledge, the 
articles do not contain 
substances of very high 
concern.  Remember to 
check with your own 
suppliers if buying in the 
articles or sub-components. 
 

Do the articles we buy from 
you contain substances of 
very high concern / Annex 
XIV substances? 

If your articles contain 
substances of very high 
concern on the Candidate 
List you must inform your 
customer of the hazards 
and recommend risk 
management measures. 
 

If true, state that to the best 
of you knowledge, the 
articles do not contain 
substances of very high 
concern.  Remember to 
check with your own 
suppliers if buying in the 
articles or sub-components. 

  

Questions from suppliers 
 

Question Fact Polite response 

For what purpose do you 
use the substance we 
supply to you, and how do 
you use it? 

Although you do not need 
to answer your supplier, if 
they do not register it for 
the use you have in mind, 
you may find you have 
extra work to do later with a 
Downstream User 
Chemical Safety Report. 

As a minimum, we suggest 
you map your uses of the 
substance using the Use 
Descriptor Codes in 
Chapter R.12 of the ECHA 
guidance1, or any relevant 
sectoral guidance.  

Describe the precise 
conditions of use (e.g. the 
temperature, substances 
added, number of workers 
etc). 

This information may help 
the supplier devise an 
exposure scenario for your 
use. 

Prior to registration, only 
give generic information 
and avoid giving 
commercially sensitive 
details; if essential for risk 
assessment, discuss in 
person with the registrant. 
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REACHReady References 
 

1 ECHA guidance on use patterns and the use descriptors for the Chemical Safety Assessment 

may be found at 

https://echa.europa.eu/documents/10162/13632/information_requirements_r12_en.pdf/ea8fa5a6-

6ba1-47f4-9e47-c7216e180197 

 

https://echa.europa.eu/documents/10162/13632/information_requirements_r12_en.pdf/ea8fa5a6-6ba1-47f4-9e47-c7216e180197
https://echa.europa.eu/documents/10162/13632/information_requirements_r12_en.pdf/ea8fa5a6-6ba1-47f4-9e47-c7216e180197

